Wat betekent videoproductie (en wat komt daarbij kijken)?

dooradmin social blast

Wat betekent videoproductie (en wat komt daarbij kijken)?

Video’s kijken op YouTube en andere platformen doen we inmiddels allemaal wel eens… maar heb jij je wel eens afgevraagd hoe deze video’s online komen? Dat is de taak van videoproducenten en hun vakgebied noemt men videoproductie. In deze blogpost zoeken we uit wat videoproductie betekent en wat erbij komt kijken.

Iedere video heeft een doel

Niet alle video’s hebben hetzelfde doel. Sommige video’s worden gemaakt om kijkers te inspireren, andere worden gemaakt om te informeren. Daarnaast zijn er video’s met een concreter doel, zoals het verkopen van een product of aanbieden van een actie. Al deze video’s delen hetzelfde medium: beeld. Beeld brengt veel sneller dan bijvoorbeeld tekst een gevoel over en daarmee blijft het beter hangen bij de kijker dan tekst. Dit maakt video ook makkelijk deelbaar via sociale media.

De verschillende fases van videoproductie

1. Pre-productie

In deze fasen worden de wensen en doelstellingen van de opdrachtgever vertaald naar een beeld met de juiste boodschap. Dit beeld wordt daarna omgezet in een storyboard en een productiedraaiboek, zodat steeds helder is welke stappen nodig zijn tijdens de productie. Vergeten we de acteurs niet? Daar is uiteraard in deze fase een casting voor nodig. Er zijn zelfs bedrijven die gespecialiseerd zijn in het snel vinden van de juiste acteurs voor de juiste video.

2. Productie

Tijd om de camera het werk te laten doen! De opnames worden in deze fase gemaakt of (digitale) tekeningen worden geanimeerd.

3. Post-productie

In de post-productie worden de ‘ruwe’ beelden verzameld voor nabewerking. Beelden worden in de juiste volgorde getoond en beelden die toch overbodig zijn kunnen digitaal worden ‘weggesneden’. Ook kunnen onderdelen als voice-over, achtergrondmuziek en beeldeffecten worden toegepast. Dit proces wordt ook wel de montage genoemd en kan flink wat tijd in beslag nemen.

Videoproductie en doorlooptijd

De doorlooptijd van een videoproductie is de tijd die nodig is om bovenstaande stappen te realiseren. Hoewel de doorlooptijd van video’s in de loop van de jaren steeds sneller is geworden door de introductie van smartphones en apps die beginners aan kwalitatieve video’s helpen, moeten professionele organisaties rekening houden met langere doorlooptijden. Gemiddeld is de doorlooptijd van een professionele videoproductie ongeveer twee weken.

De kosten van videoproductie

De kosten voor een videoproductie kunnen eveneens erg uiteenlopen. Er zijn grote bedrijven die de hoogste bedragen over hebben voor een nieuwe commercial en er zijn lokale, interne video’s die gedeeld worden binnen bedrijfsafdelingen die tegen een klein budget gemaakt kunnen worden. Een goed voorbeeld is het inhuren van een cameraman voor 8 uur op locatie en nabewerking. Het loont om offertes op te vragen bij een aantal verschillende productiebedrijven.

Bron: Diepzeekonijn

Over de auteur

admin social blast administrator